РИБОЛОВ


ЯЗОВИР ДОСПАТ

Отличен обект за риболовен туризъм. Лови се пъстърва, костур, кефал, уклей и шаран. В Доспат има магазин за риболовни принадлежности, който обикновено е зареден с рибки за стръв, бял и червен червей.

Хубавото на риболова в този район е, че е наситен с водоеми. Ако не върви на Батак, отивате на Васил Коларов, ако и там не дава, отивате на Широка поляна и оттам на Доспат. На връщане отново имате възможност да заметнете в някой от язовирите по пътя. Доспат се отличава със значително по-мекия си климат, от често по-суровите условия на яз. Васил Коларов.

Пъстървата на Доспат дава добре при разваляне на времето. Ако температурата е висока и нивото на водата пада, пъстървата се дръпва в дълбокото и от брега става невъзможно да се лови. Използвани способи за риболов са на плувка, на дъно, на муха с шнур и на блесна. Клатушкитеобикновено примамват по-едри пъстърви от въртящите. Малка въртяща блесна с червено фолио е отличен дразнител на костура. Кефалът, уловен на блесна на Доспат е доста борбен, дори да не е с особено големи размери.Подходящи примамки: хляб, терен червей, бял червей, царевица, блесна, муха и тесто.

Риболовците на язовир Доспат са забелязали, че е характерно след като хванете няколко риби да последва затишие известно време, след което отново няколко наведнъж. Преди няколко години имаше случай на скъсана садка, което превърна за известно време язовира в рай за риболовците.

язовир доспат риболов

СЪВЕТИ ЗА РИБОЛОВ В ЯЗОВИРА

Риболов през пролетта – Пръта ти трябва да бъде до 4 метра, дълбочината около 1,20-1,50 метра, а разстоянието от брега – 7-8 метра. Мястото трябва да бъде тихо и спокойно, а брега полегат. Започваш с плувка 0,5 грама, кука16-18 номер, повод0.8 – 0.10мм, а подходящо влакно би било 0.12-0.14мм. Ако усетите, че рибата не е малко, пробвай с по-голяма кука и по-тежка плувка. Тази система е най-подходяща през ранното лято и пролетта. Ако във водата има риба – успехът ви е гарантиран.

Риболов през лятото – През лятото броят на риболовците край Доспат се увеличават значително. През този период на годината, по-голям успех ще имаш, ако търсиш рибата навътре, където тя е по-спокойна, а водата по-студена.
В този случай е подходящ лова с болонезе. Дълбочината трябва да е около 5 метра, а дистанцията в по-голям обхват – от 7 до 20 метра. За захранка може да опиташ слепен червей, а също и кус-кус и от по-едрите гранули. Изберете плувка между 1,5 и 3 грама, според това на каква дистанция замятате, атмосверните условия, дълбочината и кълването на рибата. Нека куката ви да бъде номер 12-14. Ако си фен на Английския риболов(риболов на дъно) е много важно дистанцята да е между 30 и 40 метра

Английски риболов – Когато брега е осеян с риболовци най- добрия метод е Английският Риболов, при него плувката трябва да бъде около 10 грама, а основното влакно – 0.14-0.16.

Стръв – И не на последно място ще споменем и Стръвта, тя е много важна част за слуката на даден водоем. Ние сме установили, че на Доспат кълве най-много на кус-кус, червеи и гранули.

Задължително условие за добър риболов е правилно подбраната подхранка - ако използвате гранули, трябва да се съобразите с дълбочината на мястото. Възможен избор са също кус-кус и червеи.

Кус-кусът най-често се разбърква с далак или кръв, или се оцветява. Подхранването е добре да бъде правено с прашка. Стръвта трябва да се подава системно,за да може да събираме повече риби на хранителното петно.

Задължително изпробвай различни видове стръв, всеки път рибите взимат по различен начин.

язовир доспат риболов


Язовир Доспат  - Информационен сайт
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД