ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Дяволската пътека

Дяволската пътека 

Дяволската пътека се намира до село Борино, Девин. Пътеката обхваща територия от около 20 кв.км и има 2 стартови точки - северна и южна. Тя е високоатрактивна и е реализирана в два кръга - малък кръг (3,8км) и голям кръг (10,2км), които са свързани и имат една изходна точка. Най-ниската точка на маршрута е 945м, а най-високата е 1356м.

За посетителите са изградени информационни кабини, чешми, обзорни площадки /една от тях е Орлово око/, заслони, множество дървени мостове и платформи. Най-атрактивна е частта с преминаването под естествения скален Дяволски мост и през стеснения ждреловиден участък.

Римски мост Кемера


Римски мост Кемера 

Римският мост Кемера на река Сърнена се намира в непосредствена близост до пътя между село Змеица и град Доспат. Реката преди години се е наричала Караджа Дере. Тя е приток на река Доспат.

В близост има построената беседка. Мостът има идентична конструкция, като моста над Девинската река, но е малко по-голям. 

Водопада - Късак


Водопада - Късак  

Водопадът се намира на 1,1км от село Късак, Доспат. Висок е около 8 метра, а под него има оформен кът за отдих с пейки и маси. Най-подходящото за посещение е по време на пролетното пълноводие или в началото на лятото.

Достъпът до водопада е по черен път, а в края - по пътека. Преходът отнема около 35-40 минути. 

Тракийско светилище и крепост Дженевра

Тракийско светилище и крепост Дженевра  

Тракийското светилище и крепост Дженевра се намира на връх Манастира, край град Девин. Смята се, че светилището датира от III век пр.н.е. Храмът е бил на бог Дионис и е функционирал векове наред.

Крепостта е дълга 150 м. От нея днес са останали само руини. Дженевра се издига на скалист хълм, което я прави още по-интересна дестинация, заради откриващата се гледка. 

Козия камък (тракийско скално светилище)

Козия камък (тракийско скално светилище) 

Тракийско скално светилище Козия камък се намира в Гоцеделчевско, на 14 км северно от село Ковачевица. Високата около 30 м скала преди хиляди години е служела като астрономическа обсерватория на древните тракийски племена беси. На върха могат да се видят множество издълбани в камъка кръгли отвори, представляващи проекция върху скалата на звездното небе.

Съществуват издълбани улеи, свидетелстващи за това, че на мястото са се извършвали свещени ритуали. Върхът на скалното светилище разкрива панорамна гледка към Родопите, а на запад в далечината се извисяват върховете на Пирин. 

Скално-изсечен менхир - с. Побит камък

Скално-изсечен менхир - с. Побит камък

Скално-изсеченият менхир се намира сред широка поляна в землището на село Побит камък, община Сърница, област Пазарджик. Представлява стърчаща "побита" в земята скала, откъдето идва и името и, както и името на близкото село. Камъкът е ронлив, а едната му стена е покрита с растителност.

Смята се, че траките са го използвали за техните свещенни ритуали. Скалното образувание е в частен земеделски имот и до там се стига по черен път, като преходът от селото до менхира отнема около 15 мин. 


Язовир Доспат  - Информационен сайт
Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

 Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД